Balsammetoden del 1

Tänkte skriva lite om balsammetoden. Har redan berättat en del här på bloggen men tänkte jag kan förklara lite mer vad det går ut på, varför man ska börja med det mm. Många tycker ju att det här med balsammetoden verkar konstigt, "hur kan håret bli rent utan shampo?" osv. Gör er själva då en tjänst och läs!

Först och främst så kan alla använda balsammetoden, inte bara vi med lockigt hår. Anledningen till att det är vanligast är att lockigt hår naturligt är mycket torrare än rakt. När det torkas ut orkar det inte locka sig på något snyggt sätt. Och dessutom, vilket gäller för alla hårtyper, blir det frissigt, flygigt och livlöst.

Problemet med schampo är att det innehåller sulfater(kan t ex stå som Sodium Laureth Sulfate i innehållsförteckningen, brukar kallas SLS) som är väldigt uttorkande och sliter på håret. Ni kanske har hört att shampo öppnar hårstråna och rengör, inpackning återfuktar och balsam stänger hårstrået. Hårståna har ett fjällskikt och det stämmer att shampo öppnar upp det (samma gäller värme, dvs varmt vatten, platttänger, hårfön mm) och varje gång det öppnas sliter det på håret. Det många balsam gör är att lägga som en skyddande hinna utanpå hårstrået som gör att håret ser glänsande och mjukt ut, men under hinnan är håret fortfarande lika slitet. Det är först och främst silikoner och mineraloljor som gör det här och de går bara bort med shampo som innehåller SLS. Håret upplevt flottigt och kladdigt om de inte tvättas bort och därför tvättar många håret alldeles för ofta, vilket gör att håret också blir fett snabbare eftersom det blir uttorkat och hårbotten blir irriterad och måste producera mer fett. Det blir liksom en ond cirkel. Alltså, vad många gör är att tillföra konstgjorda ämnen som gör att håret ser fint ut på ytan och därefter använder jätteuttorkande ämnen bara för att få bort dem som gör att håret blir slitet och livlöst.

Balsam innehåller fettlösande tensider precis som shampo, men de är inte alls lika uttorkande som sulfater och de öppnar inte upp fjällskiktet. Faktum är att det inte finns någon anledning att öppna upp fjällskiktet om man inte använt produkter som går in in hårstrået, som t ex silikoner gör.

Alltså, genom att undvika ämnen som silikoner och mineraloljor behöver man inte använda uttorkande shampon utan det räcker gott och väl med balsam för att tvätta bort det naturliga fettet som bildas för att skydda hårbotten. Håret blir rent och mjukt och det bästa är att eftersom hårbotten blir mindre stressad och inte behöver producera lika mycket fett som när den torkas ut av shampot, behöver man inte tvätta håret lika ofta! Dessutom, för oss med lockigt hår, blir lockarna mycket finare och mindre frissiga!

När man känner till det här och har börjat med balsammetoden känner man verkligen hur naturligt rent och friskt håret är och hur onödigt och konsgjort det är med balsam som innehåller silikoner.
Allt det här och mer står på lockig.se :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0